یکی از مهمترین المانها و عناصری که سبب میشود تا یک کسب و کار شکل گیرد؛ مدل کسب و کار است. به صورت کلی، مدلهای کسب و کار متنوعی وجود دارند؛ اما ما در این مقاله قرار است تا به بررسی مدل کسب و کار b2b بپردازیم! لازم به ذکر است که، این مدلهای کسب و کار صرفا برای کسب و کارهای بزرگ و عظیم به کار برده نمیشوند؛ بلکه شما میتوانید از آنها برای هر نوع کسب و کار خرد و کوچک نیز استفاده نمائید. هدف از استفاده این مدل کسب و کارها، کمک به پیشرفت و افزایش درآمد است. مدل کسب و کار b2b، مخفف شده واژه Business-to-Business است که در دنیای امروزه، به عنوان یکی از پرطرفدارترین روشهای تجارت محسوب میشود. در زبان فارسی، این مدل کسب و کار تحت عنوان “تجارت به تجارت” نیز شناخته میشود. به صورت خلاصه، میتوان گفت که در مدل کسب و کار b2b، تمرکز افراد بر فروش و ارائه خدمات و محصولات به دیگر کسب و کارها، سازمانها و تجارتها خواهد بود.
معرفی کلی مدل کسب و کار b2b
همانطور که در مقدمه نیز به این نکته اشاره شد، مدل کسب و کار b2b، نوعی از تجارت و بازاریابی است که افراد تمرکز خود را در آن بر فروش محصولات و خدمات به دیگر کسب و کارها قرار میدهند. مدل کسب و کار b2b یا تجارت به تجارت، میتواند به 3 صورت اتفاق بیافتد. ممکن است کسب و کار مورد نظری که قصد همکاری و فروش محصول به آن را دارید، نیازمند مواد اولیه خام و منابع برای تولید محصولات خود باشد. در غیر این صورت، دو حالت دیگر ممکن است رخ دهند؛ ممکن است آن کسب و کار جهت درآمدزایی و اجرای فعالیتهای خود، به یک نوع سرویس یا خدمات ویژه احتیاج داشته باشد. در نهایت، ممکن است کسب و کار مد نظر از شما به عنوان یک میانجی یا کسب و کار واسطه برای فروش بیشتر محصولات خود، کمک بگیرد.
برای اینکه بتوانید با این مفهوم آشنایی بهتر و واضحتری را پیدا کنید؛ میتوانید یک کمپانی خودروسازی را در نظر داشته باشید! برای اینکه بتوان یک خودرو را تولید کرد و به بازار عرضه نمود، به قطعات و مواد زیادی احتیاج خواهد بود؛ اما از طرف دیگر، تولید و فراهمآوری تمام این قطعات برای کمپانی موثر و مفید واقع نمیشود، بلکه ممکن است هزینه بالایی را نیز برای آن داشته باشد. قطعات مختلف یک ماشین، شامل؛ قطعات پلاستیکی، فلزی، ترمز و دیگر موارد میشوند که تولید همه این قطعات برای یک کمپانی به صورت تنهایی، اصلا به صرفه نخواهد بود! مدل کسب و کار B2B به افراد کمک میکند تا آنها قطعات و محصولات مورد نیاز خود را از تولید کنندگان دیگر تهیه نمایند.
این مثال؛ برای شروع بحث مدل کسب و کار B2B میتواند ایده کلی و واضحی را به شما ارائه دهد. به عنوان یک مثال کوتاه دیگر؛ میتوان به این موضوع اشاره کرد که بسیاری از کمپانیها و کسب و کارها، برای امور تبلیغاتی، بازاریابی و حتی حسابداری، به دیگر کسب و کارها مراجعه میکنند و این مسئولیت را به آنان میسپارند تا برایشان به اتمام برسانند. بسیاری از کمپانیهای بزرگ که نیروهای زیادی دارند نیز، برای تامین غذای کارگران یا کارمندان خود، با تولیدیهای غذا و خوراک قرارداد میبندند.
3 دستهبندی مدل کسب و کار B2B
به صورت کلی، میتوان مدل کسب و کار B2B را بر اساس ویژگیها و پارامترهای به خصوصی، دستهبندی کرد. یکی از این پارامترهای مهم، تعداد خریداران و فروشندگانی است که در بازار فعالیت میکنند. شما میتوانید از این تنوع دستهبندیها به عنوان راهکاری برای انجام امور بازاریابی خود استفاده نمائید و هر یک را، به شکلی بکار بگیرید که با توجه به شرایط، موقعیت و وضعیت کاریتان مناسب باشد:
فروشندگان: در اولین دستهبندی از مدل کسب و کار B2B، تعداد فروشندگان بسیار بیشتر از تعداد خریداران است. همچنین، در این روش فروشندگان با تعداد محدودی از خریداران در ارتباط میباشند.
خریداران: در این روش، روند بازاریابی و مدل کسب و کار B2B کاملا برعکس گزینه قبلی است. به این معنا که، تعداد خریداران بسیار بیشتر از فروشندگان است و این خریداران، با محدود فروشندگانی در ارتباط هستند که میتوانند از آنها، محصولات و خدمات دریافت نمایند.
خریداران/فروشندگان: در آخرین دستهبندی مدل کسب و کار B2B، تعداد خریداران و فروشندگانی که با هم در ارتباط هستند؛ غالبا مساوی خواهد بود. البته، لازم به ذکر است که این تعداد محدود یا کم نیز نیستند و به صورت معقولانهای، فروشندگان بسیاری با خریداران بسیاری در ارتباط، تعامل و تبادل میباشند.
چگونه مدل کسب و کار B2B را انجام دهیم؟
به صورت کلی، روشهای متعددی وجود دارند که افراد میتوانند از طریق آنها، برای معرفی و ارائه محصولات یا خدمات خود به دیگر کسب و کارها، اقدام نمایند! یکی از انواع روشهای مناسب، این است که به برگزاری وبینارهای انتشار اطلاعات بپردازید! شما قادر خواهید بود تا با راهاندازی این کنفرانسها چه به صورت آنلاین و چه به صورت حضوری، محصولات خود را به تعداد بیشتری از مشتریان معرفی نمائید.
همچنین، شما میتوانید در نمایشگاههای تجاری متعددی شرکت کنید. این نمایشگاهها، از بهترین بسترهایی هستند که افراد میتوانند از طریق آنها به بازاریابی بپردازند! اگر شما فردی فعال در حوزه کسب و کار و بازار کار باشید، به احتمال زیاد بر این امر واقف هستید که همواره نمایشگاههای تجاری و معرفی محصول بسیاری در سراسر ایران برگزار میشوند. شما میتوانید در این نمایشگاهها شرکت کنید و غرفهای را برای خود اجاره نمائید تا در نهایت، با مشتریان بیشتری ارتباط بگیرید و، فرصتی مناسب را جهت معرفی محصولات قدیمی و جدید خود به آنها پیدا کنید.
یکی دیگر از روشهای مناسب جهت انجام اینکار، این است که یک سیستم خبرنامه را راهاندازی کنید و با کمک آن، خود را به بازه مشتریان بیشتری معرفی نمائید. این بستر، پتانسیل آن را دارد تا صدها مشتری را به عضویت کمپینهایتان درآورد! در نهایت، شما قادر خواهید بود تا با استفاده از استراتژیهای جالب و کاربردی، به سراغ جذب مشتریان با پتانسیلهای بالقوه بروید. یکی از راهکارهای این روش کسب درآمدی نیز، ایمیل مارکتینگ است که به شما توصیه میکنیم حتما آن را جدی بگیرید.
به عنوان یکی دیگر از راههای استفاده از مدل کسب و کار B2B، میتوان به بکارگیری سوشال مدیاها یا رسانههای اجتماعی اشاره کرد! این ابزارهای بروز و مدرن، تاثیر و نقس عمیقی را بر حک کردن شما در ذهن مخاطب دارند که این امر میتواند به عنوان اولین قدم پرمنفعت و رو به افزایش درآمد باشد! البته، لازم است تا شما در این مسیر از استراتژیهای بازاریابی متعدد استفاده نمائید تا از نهایت پتانسیل رسانه مورد نظر، استفاده ببرید. درست است که عموم افرادی که از این بسترها و پلتفرمها استفاده میکنند، کاربران عادی و ساده هستند؛ اما این مسئله راهی برای جلب توجه کسب و کارها و مهرههای مهم، به سمت شما خواهد بود! به عنوان یک کسب و کار حرفهای و مدرن، به شما توصیه میکنیم که از شبکههای اجتماعی همانند لینکدین و اینستاگرام استفاده کنید.
جمعبندی مدل کسب و کار B2B
در این مقاله، به بررسی کلی در رابطه با مدل کسب و کار B2B پرداختیم! این مدل کسب و کار زمانی کاربرد دارد که افراد، کمپانیها یا سازمانها، به دنبال فروش محصولات یا خدمات خود به دیگر کسب و کارها و تجارتها باشند. این محصولات ممکن است اعم از مواد اولیه، قطعات یا ابزارهای لازم برای پیشبرد کارها باشند. همچنین، اگر نوع کسب و کار خدماتی است، امکان دارد که کسب و کارها برای آسانتر کردن و سهولت برخی مراحل از فعالیت خود از آنها کمک بگیرند. به عنوان مثال؛ خدمات بازاریابی، تبلیغات، دیجیتال مارکتینگ و حسابداری، برخی از اموری هستند که بسیاری از کسب و کارها قادر به انجام آنها برای مجموعه خودشان نیستند! از این رو، میتوانند از کسب و کارهایی که این دسته از خدمات را ارائه مینمایند، کمک بگیرند. در آخر، شما میتوانید برای جذب مشتریان خود، چندین استراتژی را به پیش بگیرید. با توجه به اینکه مشتریان و مصرف کنندگان این نوع از مدل کسب و کار، مشتریان عادی نیستند، نمیتوان برای جذب آنها از روشهای مرسوم و رایج دیگر استفاده کرد. شرکت در نمایشگاهها، ایمیل مارکتینگ و تولید محتوا در سوشال مدیا، برخی از این روشهای مطلوب جهت جذب مشتری به مجموعه خواهند بود.