کسب و کار سیار، یکی از بهترین انواع کسب و کارهای امروزی است که افراد با شرایط محدود میتوانند آن را انجام دهند! مزیتی که این نوع از کسب و کار به شما ارائه میدهد، این است که قادر خواهید بود تا تمامی ابزارها و وسایل خود را به کمک وسیله نقلیه جا به جا نمائید. ماهیت اصلی کسب و کار سیار در این است که، ارائه دهندگان محصول یا خدمات به نزد مشتریان خود بروند یا به گونهای فعالیتشان را انجام دهند که در یک مکان ساکن نبوده و دائما در حال گذر باشند. یکی دیگر از مزایایی که افراد را به سمت کسب درآمد از این روش سوق میدهد؛ این است که هزینههای راهاندازی آن به شدت پایین میباشد و علاقمندان کسب درآمد سریعتر میتوانند از طریق آن، به درآمدزایی بپردازند.
کسب و کار سیار چیست؟
در اقتصاد امروزی جهان و به ویژه کشور ایران، بسیاری از کسب و کارهای حضوری که نمیتوانستند از پس هزینههای اجاره و قبوض مغازههایشان برآیند، تصمیم گرفتند تا به صورت غیرحضوری و آنلاین کار کنند. بنابراین، یک کسب و کار را در اینترنت راهاندازی کردند تا به صورت آنلاین محصولات و خدمات خود را بفروشند. البته، این روش تنها برای برخی از کسب و کارها جوابگو بود؛ زیرا بسیاری از مشاغل صنعتی و خدماتی، قادر نیستند تا از طریق اینترنت درآمد خود را کسب کنند و در نوع فعالیت آنها، تعامل و ارتباط رو در رو با مشتریان همچنان احساس میگردد. بنابراین، آنها به راه حل دیگری فکر کردند!
این دسته از کسب و کارها، تصمیم گرفتند تا به صورت کسب و کار سیار فعالیت خود را ادامه دهند تا از پرداخت هزینههای بالای اجاره مغازه و دیگر هزینهها، پرهیز کنند. همچنین، در کسب و کار سیار، دیگر نیازی به پرداخت مخارج اضافه برای تزئین ویترین و این دسته موارد نخواهد بود؛ زیرا شما همواره وسایل و ابزارهای خود را حمل میکنید و باید بازاریابی کسب و کار خود را به صورتی دیگر پیادهسازی نمائید.
مزایای کسب و کار سیار
از دیگر مزایای کسب و کار سیار، میتوان به برخورداری از ساعات کاری انعطافپذیر اشاره کرد. در این نوع از درآمدزایی، شما نیازی ندارید تا دائما سرکار باشید؛ اگر فکر میکنید درآمدتان به اندازهای که نیاز دارید هست، میتوانید این ساعات کاری را کمتر کنید. همچنین، شما قادر خواهید بود تا با توجه به نوع ایده کسب و کار خود، هر ساعت از شبانه روز را برای درآمدزایی انتخاب کنید!
از این رو میتوان کسب و کار سیار را به عنوان یک کسب و کار پاره وقت، در نظر گرفت. همچنین، این نوع از درآمدزایی به اندازه روشهای دیگر ممکن است به بازاریابی احتیاج نداشته باشد؛ چون به صورت معمول، رفتن به نزد مشتری و داوطلب شدن برای ارائه خدمات، خود نوعی از تبلیغات و بازاریابی برونگرا محسوب میشود.
در آخر، این حرفه برای افرادی که به دنبال ماجراجویی و سفر هستند نیز، میتواند بسیار مناسب باشد! شما قادر خواهید بود تا یک ون مجهز را تهیه کنید و از طریق آن به درآمدزایی مشغول شوید. سپس، به مکانها و حتی شهرهای مختلف سفر کنید تا محصولات و خدمات خود را به افراد ارائه دهید. یکی از مثالهای این دسته از کسب و کار، کامیونها و ونهای فروش غذا هستند!
شما میتوانید مواد اولیه را تهیه نمائید و در ون خود جایگذاری کنید. سپس، به بخشهایی مختلف از شهر بروید و با پخت غذا و فروش آن به افراد، درآمدزایی داشته باشید! اگر شما بتوانید خود را از طریق شبکههای اجتماعی و تولید محتوا، به افراد در دیگر شهرها نیز بشناسانید، قادر خواهید بود تا با سفر به آن مناطق نیز، مشتریان زیادی را به خود جذب کنید.
مراحل راهاندازی کسب و کار سیار
با مرور زمان، استقبال از انواع کسب و کار سیار توسط مردم بیشتر میشود و این مشاغل رونق بیشتری میگیرند. کامیونهای سیاری که به پخش و فروش غذاهای خیابانی میپردازند تا آرایشگاههای سیار و مدرن، همه از انواع فروشگاهها و کسب و کارهای سیار هستند که در سراسر جهان، مردم زیادی را به خود جذب نمودهاند. از طرف دیگر، توسعه اینترنت و شبکههای اجتماعی، باعث شده است تا روند دسترسی این کسب و کارها به مشتریان خود، دستخوش تغییراتی شود.
هماکنون، شما دیگر نیازی به انجام تبلیغات فیزیکی ندارید؛ بلکه میتوانید یک صفحه در اینستاگرام ایجاد کنید و سپس، به کمک تولید محتوای مداوم از روند کسب و کار سیار خود، افراد را با نوع فعالیتتان آشنا کنید! امروزه، سوشال مدیاها بیشترین تاثیر را بر روی اذهان و علایق مردم دارند؛ اگر بتوانید جمعیتی را به سمت کسب و کار سیار خود مجذوب کنید، احتمال بالایی وجود دارد که تعداد این افراد بیشتر و بیشتر شود. البته، توجه کنید که تولید محتوای شما باید با کیفیت و مطلوب باشد. در نهایت، شما میتوانید نظر مشتریانی وفادار را به کسب و کار خود جلب نمائید و مکان فعلی که در آن هستید را، با آنان به اشتراک بگذارید.
درست است که کسب و کار سیار مزایای بسیاری را با خود به همراه دارد؛ اما هیچوقت هیچ چیز کامل نیست و این کسب و کار نیز، چالشها و خطرات خود را به همراه دارد! هزینههای پیشبینی نشده، خراب شدن و احتیاج به تعمیر وسیله نقلیه، دریافت مجوز و پروانه کسب فعالیت و آب و هوای نامناسب شهر، گاها میتوانند کسب و کار شما را برای مدتی از فعالیت کردن، متوقف نمایند. رمز موفقیت شما در این روش کسب و کار، این است که برای تمام امور مالی و غیرمالی خود برنامهریزی دقیق داشته باشید! در ادامه، مراحل راهاندازی یک کسب و کار سیار را به شما معرفی کردهایم که مطالعه آنها، راهنماییهای مفیدی را به شما ارائه خواهد داد.
طرح تجاری کسب و کار سیار
اولین مرحله از راهاندازی کسب و کار، این است که یک طرح تجاری یا بیزینس پلن را برای خود تدوین نمائید! این مرحله باید پیش از اقدام به جذب سرمایهگذار انجام شود. برای انجام اینکار، شما میتوانید بازار را تحلیل نمائید و سپس، مسیری را برای موفقیت خود ترسیم کنید. یک طرح کسب و کار کامل و استاندارد، باید شرح کاملی از ایدههای شما در بر داشته باشد. همچنین، گزارش تحلیلات بازار، جزئیات محصولات یا خدمات، بازاریابی کسب و کار یا دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار و همچنین، پیشبینیهای مالی، باید در این طرح کسب و کار ذکر شوند.
توجه نمائید که اختصاص وقت و نوشتن بیزینس پلن، از مهمترین امور راهاندازی کسب و کار سیار و یا هر نوع کسب و کار دیگری محسوب میشود؛ زیرا، این مسیر و نقشه به شما کمک میکند تا به روشی بهتر، موفقیت را کسب نمائید! همچنین، انجام اینکار به سازماندهی امور کاریتان کمک شایانی خواهد کرد. یک برنامه تجاری یا بیزینس پلن مناسب، به شما کمک میکند تا بودجه خود را مدیریت کنید و در آینده از لحاظ مالی با مشکلی برخورد نکنید.
مدیریت بودجه و سرمایه اولیه
درست است که بسیاری از علاقمندان کسب درآمد، به خاطر هزینههای پایین و سرمایه اولیه کم این حرفه آن را راهاندازی میکنند؛ اما در نهایت، شما باید بتوانید به خوبی سرمایهتان را مدیریت نمائید تا از لحاظ مالی، دچار هیچگونه مانعی در کسب و کار خود نشوید. اگرچه که کسب و کار سیار همانند کسب و کارهای حضوری، نیازی به پرداخت هزینه برق و آب ندارد؛ اما این حرفه نیز مخارج خود را شامل میشود!
تهیه خودرو برای کسب و کار سیار
میتوان گفت که خرید و تهیه یک خودرو مناسب برای کسب و کار سیار شما، بیشترین بخش از سرمایه اولیه این کسب و کار را شامل میشود! شما میتوانید نسبت به کار خود از وانت، کامیونت یا کامیون و ون استفاده نمائید. انتخاب نوع وسیله نقلیه، تماما به سبک کاری و ایدهای که انتخاب میکنید، بستگی خواهد داشت. اگر فکر میکنید که بودجه و سرمایه اولیه شما کمی محدود است، میتوانید از خودروهای دست دوم نیز استفاده کنید تا هزینه مورد نظر کمی کاهش پیدا کند.
در مرحله بعد، باید خودروی خود را تجهیز نمائید! به عنوان مثال اگر قصد راهاندازی یک آشپزخانه را در آن دارید، باید سیستم لولهکشی گاز، ظروف و ابزار آشپزی را برای خود فراهم آورید. در ادامه، بهتر است که سطوح خود را با عایق ضد آب کنید تا خیس شدن آنها، سبب پوسیدگی و خرابیشان نشود.
دریافت مجوز کسب و کار سیار
در این قدم، شما باید پروانه کسب و کار و مجوزهای لازم را دریافت نمائید تا بتوانید فعالیت خود را به صورت قانونی انجام دهید. لازم است توجه داشته باشید که دریافت این مجوز، هزینههایی را برای شما به همراه خواهد داشت.
جمعبندی
در این مقاله، به بررسی کسب و کار سیار پرداختیم. شما میتوانید این کسب و کار کوچک را با سرمایهای اندک آغاز کنید و در ادامه مسیر حرفهای خود، آن را توسعه دهید! کسب و کار سیار، این امکان را به شما میدهد تا از ساعات کاری انعطافپذیری برخوردار باشید و به راحتی درآمد خود را بدست آورید! کسب و کار سیار، عموما به وسیله نقلیهای نیاز دارد که شما بتوانید ابزارها و وسایل خود را در آن قرار دهید و به سراغ مشتریان بروید. در نهایت، شما میتوانید به کمک سوشال مدیاهای مختلف همانند اینستاگرام، بازاریابیتان را انجام دهید تا مشتریان بیشتری به کسب و کار شما علاقمند گردند.